неделя, 27 февруари 2011 г.

Сателитът на NASA за наблюдение на Земята струва $424 млн.

Сателитът на NASA за наблюдение на Земята струва $424 млн.NASA са готови да изстрелят най-новия си сателит на мисия, която ще струва $424 милиона. Целта е да се изследват изхвърлените в космоса малки частици, наречени аерозоли, причинени от прах от вулкани, горски пожари, и смог.

Сателитът Glory ще бъде изстрелян в сряда от военноморската база Vandenberg заедно с ракетата Taurus XL. След като набере височина от 710 км, той ще се присъедини към флотилия от сателити, които от години изследват климата на земята. Аерозолите, които сателитът ще изследва са по-малки от диаметъра на човешки косъм. Засега учените знаят твърде малко за тези частици и за тяхното влияние върху климата.

През последното столетие, средните температури са се повишили със 17˚ С. Според учените, причината за това е въглеродният двуокис отделен предимно от изгарянето на въглища, петрол, и други горива. За разлика от него, аерозолите са с твърде краткотраен живот – те остават нависоко само няколко седмици, и това ги прави много по-трудни за изследване от въглеродния двуокис.

През последните 50 години, аерозолите са били изследвани от десетки сателити, но сателитът Glory е първият специалнмо предназначен за точни измервания от космоса – как се разпространяват, какви са свойствата им, и каква площ покриват.

Glory тежи около половината от теглото на Volkswagen Beetle, и ще остане в космоса поне 3 години. Необикновеното име на сателита е получено от един атмосферен феномен, който причинява разпръскването на слънчевата светлина чрез водните капчици в облаците. Какви ще са ползите от тази скъпа мисия, още не може да се знае. Засега можем само да се надяваме, че изстрелването ще е успешно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар