понеделник, 28 февруари 2011 г.

Глобалния пазар на сървъри генерира растеж от 16,8%

Глобалния пазар на сървъри генерира растеж от 16,8%Според данни публикувани от  Gartner през последното тримесечие на 2010г. глобалния пазар на сървъри е отбелязал ръст от 6,5%, докато в същото време сегмента регистрира увеличение на приходите с 16,4%. По този повод вицепрезидента на изследователската компания Gartner, Джефри Хюит заяви, че през 2010г. х86-базираните сървъри са отчели значителен растеж в световен мащаб. По думите му една от основните причини за това e представянето на новите процесори на Intel и AMD в края на 2009г., благодарение на които сървърите в световен мащаб са успели да отбележат ръст, въпреки световната икономическа кризa. Активния растеж на броя сървъри в глобален мащаб, както и въвеждането на т.нар. „skinless” сървъри в х86 сегмента също допринася значително за резултатите регистрирани през 2010г. въпреки продължаващите ограничения в RISC/Itanium Unix платформата, информира digitimes.

IBM значително е увеличила приходите си в сегмента с 68,3% през четвъртото тримесечие на 2010г. От географска гледна точка всички региони с изключение на Япония, отбелязват ръст в приходите като най-високите нива на растеж се наблюдават в Северна Америка 24,5%, Азиатско-тихоокеанския регион 22,4% и Латинска Америка 12,3%. Общо показателите на Европа, Близкия изток и Африка показват увеличение от 10,4%, докато данните за Япония отчитат намаление на пазарния дял с 4,4%. От своя страна данните показват, че IBM е абсолютния лидер на световния пазар на сървъри като от компанията са акумулирали приходи от $ 5,2 млрд. за последното тримесечие на 2010г., което представлява 35,5% от световния пазар. Съпоставено с данните от предходната година, компанията регистрира растеж от 2,8%.

В първите пет компании в сектора попадат още HP и Dell, които също подобряват показателите си през този период, както Oracle и Fujitsu, въпреки отбелязания спад в приходите на двете компании. Резултатите също така показват, че пратките на x86 сървъри са отбелязали ръст от 7,1%, което е довело до увеличаване на приходите с 20% за четвъртото тримесечие на  годината. Успоредно с това за цялата 2010г. пазара на сървъри е постигнал растеж от 16,8% в световните доставки на сървъри и 13,2 % в генерираните приходи.

Блейд сървърите от своя страна акумулират увеличение на  приходите с 29,5 % и на доставките с 12,6% за цялата 2010г. През годината Hewlett-Packard се утвърждава като лидер в този пазарен сегмент, реализирайки 47,3% пазарен дял, следвани от IBM с 25,4% Това са компаниите, които доминират сектора като  от  Dell и Cisco също увеличават минимално своя дял. Прогнозата за 2011г. показва, че растежът ще продължи на по-ниски нива, което ще бъде продиктувано от факта, че цикъла на замяна на х86 сървърите е достигнал своя пик през изминалата 2010г. Очакванията са, че HP и IBM ще доминират този пазарен сегмент, след като и двете компании акумулираха приходи от $ 15 млрд. през 2010г, притежавайки 31% пазарен дял в сектора.

Конкретното израстване през годината показва увеличение на показателите на HP с 18,9%, докато IBM реализира ръст от 9,2%. Стабилните резултати на HP са постигнати благодарение на х86 ProLiant линията на компанията, докато основен фактор за показателите на IBM е нейната System Z продуктова гама. През 2011г и двете компании ще бъдат изправени пред нови предизвикателства и отделните стратегии, на които ще заложат са от ключово значение за определяне на доминиращата позиция  в сектора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар