понеделник, 28 февруари 2011 г.

8 представителя на съвременната роботика

Макар бъдещето от популярни филми, като A.I., The Matrix и Terminator да изглежда плашещо и най-вече далечно, това не означава, че човешкият стремеж към изграждането на изкуствени заместители стихва и не се развива. Напротив, роботиката се развива, макар и не с високите темпове, които повечето хора си представят. Осемте представителя на съвременната роботика са сравнително нови машини, чието развитие и усъвършенстване продължава в момента и вероятно някои от тях в следващите няколко години ще навлязат в масова употреба.




F16
Този робот, вероятно ще се счита за дядото на онази гигантска разрушителна машина от I, Robot (с Уил Смит), която сравни със земята цяла къща в рамките на две минути. F16 не е робот с изкуствен интелект, а дистанционно управляван, но при все това възможностите му са впечатляващи - тежи едва 1.5 тона, което е в пъти по-малко от другите подобни машини, притежава четири подвижни пиедестала, които го правят изключително устойчив, но най-вече разрушава бетон и тухли сякаш са кубчета LEGO, при това със специална камера и сензори за максимална прецизност.


Robonaut 2
Само преди няколко дни, екипажа на космическата станция Discovery се увеличи с още един член, Robonaut 2. По случая от НАСА, дори са подготвили специален трейлър с драматична музика, в който се представят някои от основните функции на робота. Е, трудно ни е да си го представим като Бишъп от Alien поредицата, но това е последната дума на техниката при космическите помощници.



Nano Hummingbird
Следващият робот е проект финансиран от DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) и е малко шпионско колибри, което лети със скорост от 20 км/ч, тежи колкото една алкална батерия, достатъчно стабилно е, че да няма особени проблеми с вятъра, а на всичкото отгоре е толкова прецизно, че може да се промушва през дупки. С други думи, Nano Hummingbird е като извадено от филм за Джейм Бонд, но е напълно функционално в реалния живот.



Teleconference Robot
Телеконферентните роботи не са нов отрасъл, идеята им е да служат като заместници на определени човешки дейности, а в конкретния случай, при конференции, бизнес срещи и прочее събития, които изискват ценно време. Някои от последните модели, дори могат да се движат свободно и да извършват конкретни задачи, което в близко бъдеще може да се окаже доста полезно при заместването на редица скучни човешки дейности в офис среда.
Този тип роботи, вече намира широко приложение в медицината и хирургията.


The Robotic Birth Simulator
ОК, следния робот може да прехвърли представите и очакванията ви за приложението на машините, а и идеята е толкова странна, че чак се учудваме, че не идва от Страната на изгряващото слънце. Както подсказва името, става въпрос за робот симулатор на израждане на дете и да, трябва да служи като тренировъчен инструмент за студентите по медицина. Ако имате здрави нерви, вижте видеото по-долу...



Simroid
Simroid е още един робот, чиято цел е да помага в медицината, като в случая става въпрос за заместител на пациент при зъболекар. Simroid симулира вербални изражения, болка, поведения, а и както сами можете да се досетите, много от тези модели имат ужасно поддържани зъби...


Robot Mouth
Следното ще е прекалено пресилено да наречем "робот", но идеята на инженерите от университета Кагава, Япония е да създадат уста и глас на робот, които след някоя и друга година да не могат да се различат от човешките. А както вероятно добре знаете, в момента това е сериозен проблем. Теста, който ще видите на видеото по-долу демонстрира не реч, а странни, но комплексни мрънкания и звуци, присъщи на хората.


HRP-4C Humanoid Robot
Последната машина, която ще ви представим е в сфера, която малцина очакват роботиката да се развива, а именно... музика и пеене. HRP-4C е толкова добър всъщност, че на моменти, спокойно може да се сбърка с човек. А нищо чудно, след някоя и друга година на Евровизия да пратим достоен претендент, в лицето на робот.





Няма коментари:

Публикуване на коментар