понеделник, 28 февруари 2011 г.

Немски сателит може да се блъсне в Земята

Изследователският сателит Rosat може да се насочи към Земята в края на 2011 година, страхува се немското правителство. Немският център за въздушни и космически пътувания дори мисли за унищожаване на сателита.

Изследователският сателит Rosat все още кръжи на височина около 500 километра около Земята. Според специалисти това може да се промени: според данните немското правителство ще се погрижи 2,4-тонният сателит да кацне на Земята между октомври и декември 2011 година. Възможно е той да изгори напълно при навлизането си в атмосферата или да падне в морето. Но е възможно и да се разбие в земята и така да причини огромни щети. Според данните Немският център за въздушни и космически пътувания ще се опита да го унищожи, ако има заплаха от катасрофа.

Rosat беше изстрелян в Космоса през юни 1990 година от Флорида и извършваше длъжността си до 1999 година. Със сателита Институтът за извънземна физика Max-Planck търсеше в Космоса рентгенови лъчи и откри около 125.000 рентгенови източника, както и 479 източника на екстремно ултравиолетово лъчение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар