понеделник, 28 февруари 2011 г.

Космическата совалка "Discovery" стартира последната си мисия

След като американската космическа совалка "Discovery" пое на последното си пътуване през нощта в петък от космическа станция Cape Canaveral (Флорида), тази събота тя трябва да кацне на интернационалната космическа станция ISS. Освен шестте астронавта на борда е човекоподобният робот R2, както и модулът Леонардо, който ще осигури повече пространство за екипа на станцията и за експерименти. Повреди, преди всичко дълги пукнатини по външните резервоари, отлагаха месеци наред 39. полет на почти 27-годишната совалка.

Ако всичко върви по план в понеделник и сряда астронавтите ще направят две излизания в Космоса. В станцията "Robonaut 2" ще покаже как роботите се държат в състояние на безтегловност. Освен това "Discovery" носи и резервни части за ISS.

След пристигането на "Discovery" паркоместата на ISS ще бъдат запълнени: само часове преди старта на совалката там пристигна европейският космически транспортер "Johannes Kepler"; и една руска капсула „Союз“ и едно японско транспортно средство вече са се установили там.

За 19. Април е предвиден последният старт на "Endeavour", преди космическата совалка "Atlantis" да сложи края на ерата на совалките. Планиран термин – 28 юни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар