понеделник, 28 март 2011 г.

М2М комуникации ще променят енергийното отчитане


Комуникациите от тип „машина-машина“ (М2М), считани за новата безжична революция, обещават неизброими възможности в един взаимосвързан свят от 16 милиарда машини. Телефони, лаптопи, принтери, камери, уреди за наблюдение и превозни средства са само някои от многото видове умни, свързани устройства, които осигуряват нови нива на удобство и сигурност в ежедневието на хората.
Едновременно с това, свързаните машини допринасят за намаляване на експлоатационните разходи на фирмите, добавят стойност към техните продукти и услуги и спомагат за постигане на амбициозните цели по отношение намаляването на парниковите емисии. Тази еволюция прави възможно предоставянето на различни услуги в множество сектори, като: интелигентно електроснабдяване (предплатена енергия, интелигентно отчитане с натрупване, еМобилност); интелигентен транспорт; интелигентни сгради и начин на живот; здравеопазване.
Новите възможности и решения, представени на нея, вече са факт в някои страни в Европа и по света. Но те неизбежно са бъдеще и за България, посочи Ангелов, заяви Михаил Ангелов, мениджър маркетинг и бизнес развитие в Nokia Siemens Networks България, по време на конференцията „Телекомуникации и медии – технологии и бизнес преливане”.
Нашият пазар има необходимия потенциал особено за интелигентни мрежи (smart grids) и интелигентно отчитане. Ако сектори от икономиката като комунални услуги и транспорт възприемат по-технологичен подход при оптимизиране на своите операции и услуги, конкретни резултати и в България може да има съвсем скоро, смята мениджърът.
От друга страна, регулациите на ЕС за по-добра енергийна ефективност, както и амбициозните цели за намаляване на емисиите CO2 са много силни двигатели за промяна в тази посока. Значителна част от финансирането на Европейския съюз е насочено към модернизация на транзитните електрически мрежи с цел осигуряване на безпроблемно присъединяване на обекти, използващи възобновяема енергия, особено вятърната.
Възможности за използване на М2М съществуват в различни сфери като телеметрия, събиране на данни, дистанционно управление, роботика, отдалечено наблюдение, проследяване на състоянията, регулиране на движението по пътищата, дистанционна диагностика и обслужване на съоръжения, охранителни системи, логистични услуги, управление на автомобилни или машинни паркове и телемедицина.
Един от най-зрелите сектори за внедряване на умни обекти под формата на интелигентни измервателни устройства е енергетиката. Интелигентното отчитане е пример за използване на М2М в енергийния сектор. С прехода от централизирани към разпределени електроснабдителни системи, експлоатационните предприятия разглеждат интелигентните мрежи като основен фактор за подобряване на оперативната ефективност и изпълнение на новите регулаторни изисквания.
Решението „предплатена енергия“ е съчетание от текущо измерване на електропотреблението посредством умни измервателни уреди и управление в реално време на тарифите и сметките на клиента. Решението е насочено към преустановяване на кражбите и загубите по електрическата мрежа, които са постоянен проблем за операторите, основно поради лесния достъп на крайни потребители до неконтролирани източници на електроенергия. Предплатената енергия е начин за ограничаване на загубите и превръщането им в реални приходи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар