понеделник, 28 март 2011 г.

Според анализатори само Amazon може да конкурира iPad 2

Според анализатори само Amazon може да конкурира iPad 2Ако изобщо някой успее да постави iPad и екосистемата на Apple в затруднено положение, то това е Amazon, се казва в доклад на Forrester Research. Разбира се, обаче първо компанията трябва първо да бъде убедена в както от необходимостта от този ход, така и от силите си да го постигне.

Според анализатора Sarah Rotman Epps на Forrester Research, докато Motorola Xoom, HP TouchPad, и RIM Blackberry PlayBook са добри алтернативи на iPad и на продавания отскоро iPad 2, тези устройства са твърде скъпи и не могат да се конкурират с Apple. Ето защо, прогнозата на изследователската компания е, че Apple ще притежава 80 % дял от пазара на таблети за 2011 година.

Forrester Research вижда единствено Amazon като потенциален претендент за лидерската позиция на Apple. „Amazon могат да създадат Android или Linux-базиран таблет и да го предлагат в Amazon.com.”

Amazon.com е марка, която предлага разнообразно съдържание, като например книги, MP3, поточно видео, игри, и така нататък. А както самият Джобс каза по време на представянето на iPad 2, потребителите на iPad и iPhone са изтеглили повече от 100 милиона iBooks, което представлява сериозна заплаха за Amazon.

Да предположим, че Amazon.com наистина създаде таблет. Той най-вероятно ще е Android-базиран, тъй като тази платформа изглежда най-логичният избор за подобно начинание. Amazon вече създадоха  свой собствен магазин за приложения за Android, така че има смисъл да предлагат и устройство, на което те да работят.

Дали подобен ход ще има успех? Epps цитира данни от проучване направено наскоро, според което 24% от потребителите казват, че биха обмислили закупуването на таблет от Amazon.com, в сравнение със само 18%, които заявяват, че ще купят такова устройство от Motorola.

28 % от потребителите обаче заявяват, че биха предпочели да си закупят таблет от онлайн търговец на дребно като Amazon, в сравнение със само 11%, които казват, че биха купили таблет единствено от оператор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар