петък, 4 март 2011 г.

Бъдещето на Интернет e в протокола IPv6

Бъдещето на Интернет e в протокола IPv6 Интернет е достигнал лимита си, след като над 4 млрд. разнообразни по своя характер уеб страници са колонизирали мрежата. Още в началото на месеца от Международната корпорация за имена и адреси (ICANN), която изпълнява ролята на ръководен орган в интернет потвърди, че е разпределила последните налични IP адреси.

Много хора знаеха, че може да се стигне до подобна ситуация, когато  в крайна сметка няма да остане свободно пространство в интернет. Още преди десетилетия, когато глобалната мрежа бе все още експеримент на група компютърни специалисти те предвидиха, че проекта им има потенциал да приюти около 4 млрд. адреса. Но като се има предвид милиардите потребители, които ежедневно получават достъп до уеб пространството, както и невероятното количество мобилни устройства, които изискват собствени IP адреси, за да функционират се оказва, че тази цифра е абсолютно недостатъчна.

Въпреки това уеб пространството, както сме свикнали да го виждаме няма да изчезне, информира businessweek. За да се коригира тази ситуация е необходимо глобалната мрежа да претърпи една от най-големите си трансформации, а именно прехода от Internet Protocol version 4 (IPv4) към бъдещия IPv6. А това от своя страна означава, че интернет протокола е необходимо да се преориентира от сегашната система на 32-битови адреси към 128-битова, която ще позволи наличието на достатъчно адреси за всеки човек, който някога е живял на планетата, осигурявайки пространство за над 1 трилион IP адреси. Това е изключително голяма цифра като се има предвид, че населението на земята е около 7 млрд. души и ще създаде сериозни предпоставки за бъдеща експанзия на уеб пространството. Така че информациите, че в интернет не е останало свободно място не бива да притесняват никой, тъй като след въпросната трансформация ще има предостатъчно място за всички.

В действителност ICANN отдавна призовава интернет доставчиците да започнат прехода към IPv6, но едва сега някои компании започнаха да възприемат този призив сериозно. Трансформацията към новата система едва започва и може да отнеме време до 2021г., за да бъде завършен целия процес. Интернет обществото е  насрочило 8 юни 2011г. за световен IPv6 ден, на който ще присъстват всички големи компании в сектора като Google, Facebook, Yahoo и Verizon Communications, които ще  започнат своите IPv6 проучвания и обсъждания помежду си. От гледна точка на финансовото обезпечаване предстоящата трансформация би следвала да бъде сравнително безболезнена.  Цената на необходимата нова техника, сървъри, хостинг планове, мрежови устройства и др. ще бъдат поети и разпределени през целия период, за да превърнат IPv6 в основна движеща сила на интернет.

IPv4 се използва от около 30год. и всички силни и слаби страни са добре известни на потребителите. В това отношение IPv6 все още е непозната величина по отношение на сигурността и трудно може да се даде окончателна оценка в момента. IPv6 е кодиран и се нуждае от подкрепата на различни мерки за сигурност, които са налични и при IPv4. Новата система  автоматично работи с IP протоколи за сигурност, както и IPSec. Това ще даде възможност за удостоверяване и криптиране на пакетите данни в IP ниво, което означава че може да защити данните ви на всеки етап от тяхното движение в интернет.

Ако историческата трансформация се извърши правилно би трябвало да остане напълно невидима за отделния потребител. Разбира в процеса на адаптиране след няколко години ще изисква замяната на някои Wi-Fi рутери и стари операционни системи като Windows 98, но на този етап изглежда малко вероятно да възникнат значителни препятствия за самите потребители. Така, че оттук нататък можем да фокусираме погледите си към 8 юни 2011г. когато големите компании в сектора ще започнат пълноправни проучвания на новия протокол, който ще осигури бъдещото съществуване на мрежата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар