вторник, 1 март 2011 г.

Кои са основните типове киберпрестъпници

Кои са основните типове киберпрестъпници Престъпността в Интернет е една от най-опасните в днешния свят, където технологиите заемат голяма част от ежедневието ни. Всеки един човек използващ компютър от какъвто и да е вид, може да се окаже жертва на атака от вирус или друг вреден софтуер, разработен от хакери и киберпрестъпници.

Особено голямо значение трябва да се отдели на софтуера за защита за вашия компютър, но дори и в най-добрите случаи, риск все още има. Независимо дали вече сте били атакувани или все още не сте, трябва да умеете да правите разлика между различните видове хакери, за да прецените най-добре как да се предпазите от тях. Infoworld класифицира основните типове хакери в онлайн пространството.

Киберпрестъпниците
Това са най-голямата група от хакери, които се подвизават в Интернет. Използвайки вреден софтуер и специализирани кодове, тяхната основна цел е да откраднат пари. Независимо от начина, по който го правят- дали ще използват банковата ви сметка, кредитната карта или ще използват личните ви данни и пароли- тяхната мотивация е, бърз и лесен достъп до пари.

Спамъри и разпространители на реклами
Разпространителите на спам и автоматични реклами (тези, които не се нуждаят от активиране, а се възпроизвеждат автоматично) обикновено печелят чрез нелегално рекламиране на стоки. Тези стоки могат да бъдат техни собствени или продукти на законна компания, която обаче плаща допълнително за незаконно рекламиране. Попадащите в тази група не се смятат за особени престъпници, а по скоро за агресивни или нахални търговци.

APT агенти
Членовете на тази категория, обикновено представляват добре организирани групи, които се намират на безопасно и отдалечено място или съвсем различна държава. Тяхното основно средство за печалба е кражбата на интелектуална собственост на отделни компании. Те не търсят начин за бързи и лесни доходи, а по-скоро на постъпления за по-дълъг период от време. Кражбата на собствеността довежда до копиране на най-добрите идеи или продукти на компанията или в друг случай, продажбата им на конкуренцията.

Корпоративни шпиони
Корпоративните шпиони не са събитие на 21 век. Напротив, те вероятно съществуват от десетилетия. В днешно време, обаче, работата им е много по-лесна, взимайки в предвид свързаността на хората чрез Интернет. Те не са толкова добре организирани като APT агентите, но и не преследват толкова грандиозни цели. Обикновено тяхната задача е да откраднат определена част от интелектуалната собственост или информация за конкуренцията, която продадена, довежда до лесна печалба.

Хактивистите
Това са групи от хакери, водени от някакви политически, религиозни идеи или дори такива, свързани с околната среда. Обикновено тяхната задача е да излагат опонентите си пред обществото или да обезобразяват сайтовете им, в името на собствената си вяра. Понякога, ако ситуацията го наложи, могат лесно да се впуснат и в корпоративен шпионаж за да победят враговете си. Пример може да бъде WikiLeaks.

Кибер войните
Групите от кибер войни имат за цел да прекратят определена военна операция или държавен проект. Те обикновено действат като APT агенит или корпоративни шпиони, но тяхната основна цел е прекратяването на програми и проекти на армията.Тук, един чудесен пример е червеят Stuxnet, който сложи край на ядрената програма на Иран.

Няма коментари:

Публикуване на коментар