вторник, 1 март 2011 г.

Ще разследват Facebook и Twitter за продажба на акции

Ще разследват Facebook и Twitter за продажба на акцииАмериканската комисия SEC е решила да разследва второстепенни пазара за акции, които позволяват продажбата и размяната на последните без да се обявява ключова финансова информация. Интересното в случая е, че на подобни пазари се търгуват и акции на Facebook и Twitter. Новината съобщава Nymag.

Бързият растеж на сайтове като SecondMarket и SharesPost улеснява търгуването на новопоявили се акционери. Така те успяват да печелят от акции на Facebook например, когато те се увеличават с десетки милиони на месец. Едно от най-големите притеснения на комисията изглежда е, че съвсем скоро тези пазари могат да се разраснат до такива мащаби, че да засенчат официалните.

А на практика правителството няма никакъв контрол над тях. След случая със сделката Goldman Sachs-Facebook от 2010г. от комисията решиха да изследват по-обстойно този конфликт на интереси. Разследването на SEC има за цел да установи дали фирмите, промотиращи борсова търговия, трябва да бъдат регистрирани като брокери. Това от своя страна ще позволи на властите да ги следят изкъсо.
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар