понеделник, 28 март 2011 г.

Facebook екпсериментира с нова версия на услугата Questions

Facebook екпсериментира с нова версия на услугата Questions Facebook представи нова версия на своята Question функция, в резултат на почти едногодишна работа върху нея. Tя е фокусирана към обществените запитвания, вместо да бъде концентрирана около препоръките, които приятелите на отделните потребители отправят. Като в момента този вид услуги са доминирани от Q&A сайтове като Quora. От своя страна продуктовия мениджър на проекта Aдриан Греъм отбеляза, че уеб пространството е наситено от сайтове, в които можете да задавате въпросите си към хора, които не познавате, но в същото време твърде малко са страниците, в които можете да получите отговори от приятелите си. Именно това според него е основния акцент на новата версия на услугата, предаде mashable.

Актуализираната версия ще бъде подложена на редица тестове, за проверка на качествата и. Когато някой потребител зададе конкретен въпрос, функцията ще бъде пренасочена автоматично към приятелите му. В момента тя е на разположение за изтегляне, като е достъпна единствено на английски език. Може да бъде изтеглена от тук.

Когато задават въпрос потребителите имат възможност да проведат проучване сред своите потребители. Като са предвидени възможности за ограничаване на достъпа на някои от тях, както и услугата да бъде отворена за отговорите на всички потребители. По този начин можете да се информирате за мнението и препоръките на вашите приятели, с оглед да помогнете на собствения си избор. В случай, че въпроса ви не може да бъде публикуван под формата на анкета, опцията за отговор ще се пренасочва към полето с коментари. 

Отговорите на приятелите ви са видими не само като постинги на стената ви, но също и в страницата на профила ви, както и в секцията за новини. Предоставяйки по този начин по-висока степен на видимост на вашия въпрос, което ще увеличи значително шансовете за отговор. Когато някой потребител се включи към дискусията, въпросът ви се интегрира автоматично и в страницата на неговия профил. На теория по този начин, вашето послание може да се разпространи до всеки регистриран потребител в социалната мрежа.

Наред с това характера на самия отговор, отразява популярността на потребителя, който го е публикувал. И по този начин  всички останали виждат едновременно отговорите, както и резултатите от анкетата. Facebook добавя също така снимки и препратки към профилите на участниците в дискутирането,  които както винаги са разположени в непосредствена близост до наличните опции.  Успоредно с това социалната мрежа позволява с тази функция, при въвеждане на даден въпрос да видите падащо меню с Facebook страници, които отговарят на съдържанието, което търсите. От своя страна те могат да бъдат прикачвани към отговора, така че всички останали да могат да прегледат въпросната страница.

6 коментара: