четвъртък, 3 март 2011 г.

Fujitsu ще покаже първия в света истински безжичен монитор в Хановер

Fujitsu обяви, че по време на изложението CeBIT 2011, което се провежда от 1 до 5 март в Хановер, Германия, ще покаже работен проект на първия в света истински безжичен монитор. "Истински безжичен" в случая означава, че се използва безкабелен метод и за захранването. Устройството използва технология за безжично захранване, разработена от Института Фраунхофер по проект, финансиран от Германското Министерство на Икономиката.
Fujitsu Wireless monitor

Иначе казано, 22-инчовият безжичен дисплей на Fujitsu е базиран на технологията SUPA (Smart Universal Power Antenna), която използва специална антена за извличане на захранващо напрежение посредством магнито-индуктивен метод от друга такава, вградена, да речем, в бюрото.Т.е. прототипният монитор на Fujitsu всъщност може да се смята за първия представител на т.нар. "park and play" техника, която няма нужда да бъде включвана в контакта, а само трябва да се постави на подходящото място в близост до безжичния захранващ предавател. Колкото до видео сигнала, той се предава посредством безжичен USB предавател, сложен в ноутбук или настолен компютър, разположен на разстояние до 10 метра. Според Fujitsu тази технология е напълно безопасна за потребителите.
Fujitsu Wireless monitor
От японския производител съобщават в аванс, че прототипният безжичен монитор заедно с "футуристично" офис бюро за безжичното му захранване, произведено от компанията Euskirchen, ще бъдат награден за новаторската концепция с престижното отличие Universal Design Award 2011 по време на изложението в Хановер.
Засега няма информация за точната цена и датата за пазарен дебют на безжичния монитор, но от Fujitsu обещават повече подробности по въпроса по някое време догодина, когато от компанията очакват да започне масовото производство на този тип устройства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар