вторник, 1 март 2011 г.

Оцениха Земята на стойност $4,8 трилиона

Оцениха Земята на стойност $4,8 трилионаАстрофизика Грег Лафлин, който е професор в Калифорнийския университет смята, че е успял да изчисли паричната стойност на Земята. Според него цената на нашата планета достига внушителната сума от $4,8 трилиона. Като автор на уравнението той е изчислил още стойността на космическия кораб Kepler  на  NASA, както и на другите планети от Слънчевата система, информира  techeye.

Разработения от него алгоритъм за изчисление, оценява планетата Марс на стойност от $ 16 361 а успоредно с това паричната стойност на Венера е по-малко от една стотинка. В изказване за Daily Mail, Грег Лафлин обясни, че е стигнал до тези цифри след като е събрал и анализирал разнообразна информация за планетите, за да бъдат оценени спрямо това колко ценни са те за нас. Взети са под внимание фактори като размера на планетите, тяхната възраст, температура, маса и други специфични статистики, които характеризират небесните тела.

През цялото време Лафлин се е опитал да открие универсателен показател, спрямо който да включи и съпостави отделните планети и да провери дали стойностите им са достатъчно високи, за да предизвикат интереса на широката общественост. Като по думите му обектите в космическото пространство, които са оценени на по-малко от $97 млн. не си струва усилието да бъдат изчислявни показателите им. Toй заяви още, че във Вселената има още около 1,235 други планети. На повечето от тях са поставени твърде ниски цени, главно поради негостоприемния им климат.

Изчисленията се фокусират и върху оценяването на други небесни тела, като са взети под внимание показатели като количеството енергия, която те излъчват, както и дали температурите  позволяват развитието на някаква форма на  живот. В заключение той заяви, че формулата те кара да осъзнаеш колко ценна в действителност е планетата за всички нас и се надява всички хора да положат усилия за запазване на това, с което природата ни дарява.

Няма коментари:

Публикуване на коментар