четвъртък, 3 март 2011 г.

Разработиха вирус тип троянски кон за Mac

Разработиха вирус тип троянски кон за Mac Напоследък операционната система на Apple започна да придобива много по-голяма част от пазара, като конкурира все по-силно Windows. По тази причина, непрекъснато се усилва и интереса към нея, включително и този на кибер престъпниците. Изследователи на Sophos откриха нов вирус, написан специално за Mac, с който се работи лесно, но за щастие все още не е използван за атаки, съобщи Pcworld.com.

Троянският вирус BlackHole RAT (Remote Аccess Troyan) е бил засечен от Чет Вишневски, изследовател в компанията-производител на защитен софтуер Sophos. Софтуерът може лесно да се открие в специализираните форуми, а в YouTube дори има клип показващ как се използва и какви щети нанася върху компютърната система. BlackHole все още не е използван практически, всъщност версията е на ниво бета, но ако един хакер реши да допише кода му, може лесно да получи дистанционен достъп до заразен компютър с Mac, посочи Вишневски.

Всъщност, вирусът за системата на Apple, много наподобява троянския вирус за Windows darkComet, но изглежда, е написан от различен автор. Според Вишневски, BlackHole е написан по модела на darkComet, след като той е широко разпространен в мрежата, а и написан по лесен начин. В Интернет досега бяха познати много малко вируси за Mac, но изглежда, поради нарастването на интереса към всички продукти на Apple, и техният брой започва да расте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар