четвъртък, 25 август 2011 г.

Осем уникални изобретения за следващите 10 години


Осем уникални изобретения за следващите 10 годиниНаселението на света се развива с невероятно темпо, а заедно с него и нуждата от повече лекарства, хранителни продукти и източници на енергия. В близкото бъдеще, част от нас ще използваме технологии и енергийни ресурси, за които не сме и подозирали преди двадесет години. Откритията се случват ежедневно по различни краища на света и е въпрос на време те да бъдат приложени на практика.

Футуристите Глен Хемстра и Дейвид Заш споделиха своите виждания за света след десет години, изтъквайки преимуществата на новите изобретения. Те ще помогнат не само за разработка на по-качествени продукти и услуги, а за по-добър и сигурен съвместен живот. Ето и най-важните от тях.

1. Хидроенергия от океаните
Водноелектрическите централи обикновено се изграждат при язовирите и реките. В момента се разработват нови турбини, които да улавят енергията от океанските течения. В Нова Зеландия, Индия и Индонезия вече са стартирани такива проекти. В Шотландия, компанията Pelamis Wave Power събира енергия от вълните, които се разбиват по бреговете на острова.

1_400_111

2. Микроскопично медицинско оборудване
През следващите години употребата на миниатюрни импланти, снабдени със сензори и предаватели, ще революционизира медицинската  практика. Учени в Холандия разработиха хапче, което може да се придвижи до определено място в организма ви и да освободи лекарството на точното място. Лаборатория в Тексас представи микроскенер, който открива ракови клетки без да се използват методите за биопсия.

2_400_127

3. 3D принтиране
Тази технология съществува от известно време, но едва сега започва да се употребява масово. Преди, нейното главно приложение беше в макетирането и прототипирането, а сега тя се използва за отпечатване на цели композиции в автомобилната и самолетната индустрия. Учени в момента експериментират с тази технология за да открият начин за реконструиране на човешка тъкан.

3_400_109

4. Нанокомпютри
Микрочиповете и процесорите започват да приемат все по-миниатюрни размери. Екип от специалисти в Чикаго откри нов метод за разработка на чипове, чиито размер би изглеждал нищожен в сравнение със съвременните модели. Други учени разработиха филм с размер колкото 25-центова монета (=24мм), който побира информация от 250 DVD диска.

4_19

5. Уреди, управлявани чрез мозъчни вълни
Независимо дали се употребяват за игра или за транспорт, новите уреди, управлявани чрез мисъл ще завладеят пазара в следващото десетилетие или две. Преди две години беше представена играчката Star Wars Force Trainer, която измерва мозъчните вълни на играча и му помага да придвижва топка в специална тръба. Преди месец Toyota представи и прототип на велосипед, който се управлява чрез вълните в мозъка на колоездача.

5_400_100

6. Биоенергия от собственият ви организъм
Изследователите се опитват да разработят нова система за захранване на мобилните ви устройства, която да използва собствената ви енергия. Учените от университета Бъркли създадоха нано конвертори, които позволяват на потребителите да зареждат смартфона си чрез собствената си топлина или с по-бърза крачка.

6_400_46

7. По-добри системи за контрол на трафика
Нови системи за понижаване на трафика в големите градове се разработват почти всяка година. Малко от тях, обаче, са наистина ефективни. Според експертите трябва да се появят повече услуги за вземане на велосипеди или автомобили под наем, които използвайки слънчева енергия и GPS ще работят безпроблемно във всяка една зона на града.

7_400_49

8. Рециклиране на материалите
Много от материалите, които ползваме могат да бъдат рециклирани. В бъдеще, все по-голямо приложение ще намира и повторното използване на вече готови изделия за алтернативна цел. Компанията PFNC предоставя употребявани контейнери за превръщането им в домове за бедняшките квартали на Мексико. Те съдържат всякакви удобства от стандартните домове за по-малко от $10 хиляди.

8_400_34

Няма коментари:

Публикуване на коментар