четвъртък, 25 август 2011 г.

Защо Германия забрани Like бутона


Защо Германия забрани Like бутонаFacebook за пореден път се сблъсква с проблеми с властите. Представител на немските власти обяви, че всички германски уеб сайтове трябва да премахнат Like бутона на Facebook от страниците си, предаде CNN. В противен случай ги грози сериозна глоба.

Причината за забраната е, че всяко кликване на Like бутон предава информация до сървърите на Facebook, базирани в САЩ. Според законите в Германия и дори в самия ЕС това е нарушение на личното пространство и защитата на личните данни. Представител на немския Независим център за защита на личните данни дори обяви, че Facebook следи всеки кликнал на Like бутон в продължение на две години и създава подробни профили с информация за потребителя. Той призова потребителите да не използват нито Like бутона, нито дори Facebook като цяло.

От социалната мрежа бързо отрекоха твърденията на немските власти. "Ние категорично отричаме всякакви твърдения, че Facebook не изпълнява законите на ЕС за защита на информацията", обяви говорител на Facebook. Той допълни, че потребителите имат пълен контрол с кого и как да споделят информацията от Like-бутона. Въпреки това Facebook обяви, че ще преразгледа твърденията на немските власти и ще вземе мерки, ако се налага. Засега не е ясно дали забраната в Германия, ще се разпространи и в останалите страни от ЕС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар