понеделник, 28 февруари 2011 г.

Има пряка връзка между използването на Интернет и гражданската активност, смятат изследователи

Младите хора, които по-често използват Интернет, стават и по-активни граждани, твърди проучване на Калифорнийския университет, поставяйки под въпрос тезата, че Световната мрежа отдалечава младежите от реалността.

 

Едно ново изследване, проведено от сътрудници на University of California Humanities Research Institute, показва, че Интернет помага на подрастващите да стават по-активни граждани, а учениците, използващи Световната мрежа, по-често са склонни да вземат участие в граждански и политически акции.
Internet child

Въпросното изследване поставя под въпрос тезата, че Интернет като цяло и в частност сайтове като Twitter и Facebook отдалечават младежите от реалността и от истински действия, като ги правят по-пасивни. Според резултатите от проучването, това не е така – просто Мрежата предлага други начини за гражданска активност, различни от традиционните форми на политически живот.
engaged citizen

В проучването са взели участие над 2500 младежи, 400 от които са били под наблюдение в продължение на години. Под внимание е вземано предвид това колко често учениците и студентите използват свои блогове и социалните мрежи, за да изказват мнение по определени събитие. Отчитано е също използването на Интернет за търсене на информация. След всичко това, изследователите са установили, че Интернет всъщност помага на избраната възрастова група да формира политически убеждения, което пък води и до по-активно участие в обществения живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар