понеделник, 28 март 2011 г.

Изобретиха първия в света пластмасов микропроцесор

Изобретиха първия в света пластмасов микропроцесорСиликоновите чипове играят основна роля в производството на компютърните технологии, но тяхната липса на пластичност ограничава приложението им. Сега обаче, учени от белгийския център IMEC  разработиха първия пластмасов микропроцесор, който има необходимата еластичност и може да се вгражда в почти всякакъв тип материя, сподели Technologyreview.com.

За да произведат микрочипа, учените вградиха 4000 пластмасови или т.нар. органични транзистора в специално еластично пластмасово фолио с площ от два квадратни сантиметра. Полученият продукт е задвижил проста програма от 16 операции,но с напредъка в технологията му той ще може да изпълнява и много други функции. Двете му главни предимства са ниската цена и достъпност.

Производството на пластмасовите чипове е една идея по-сложно от това на силиконовите поради факта, че не всички пластмасови частици имат еднакви свойства. Това налага провеждането на допълнителни изследвания. Въпреки това, в бъдеще тези чипове ще заместят отчасти силиконовите заради пластичността си. Те ще намерят приложение в производството на сензори прикрепени към тръбопроводи или интерактивни дисплеи върху опаковки за храна и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар