понеделник, 28 март 2011 г.

IBM разработват суперкомпютри, задвижвани от светлината

IBM разработват суперкомпютри, задвижвани от светлинатаВсички знаем още от детските си години, че светлината се движи с най-голяма скорост. Изследователите на IBM са използвали този факт, и са го насочили към създаването на суперкомпютри. Те са направили най-малките до този момент силициеви чипове, които използват светлината за предаване на информация.

Повечето части на този чип са подобни на тези в един обикновен чип. Частите, които обработват, или преобразуват информацията – тоест онези, които се занимавата с истинската компютърна обработка на данни – пропускат преминаването на електрони през полупроводникови елементи.

Интерконекторите обаче, тоест, елементите, които пренасят информацията между различните области  вътре в един чип, са коренно различни. Вместо пренасянето на електрони, което би могло да се забави при прегряването на интерконектора, те пренасят светлина. Причината е проста – светлината губи по-малко информация докато ‘пътува’.

От IBM се надяват, че тази бърза комуникация ще направи възможно създаването на exascale компютри. Това са компютри, които могат да извършат милиарди изчисления в секунда, което е 1000 пъти по-бързо от най-бързия съвременен компютър. Друго предимство на чиповете е това, че те са екологични, и използват много по-малко енергия. Това е особено важно тъй като суперкомпютрите обикновено консумират мегаватова мощност, докато работят. IBM имат вече създаден работещ прототип, и се очаква да дебютират през 2018 година.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар