четвъртък, 3 март 2011 г.

Още една крачка напред към телепатично управляваните интерфейси

Опити за разработването на т.нар. мозъчни интерфейси за взаимодействие с компютърни устройства само с мисъл се правят от около 20 години, но досега те нямат особен успех поради редица причини, основната от които е необходимостта от продължително и трудно обучение на самите технологии да разпознават мислите на своите (потенциални) потребители. По време на тазгодишното издание на CeBIT 2011 обаче беше демонстрирано ново решение, което определено е крачка напред в правилната посока.
Става въпрос за телепатично управлявания компютърен интерфейс intendiX, демонстриран от австрийската компания Guger Technologies (известна и като g.tec), който позволява въвеждане на текст само с поглед - буквално.

Системата intendiX използва плътно прилягащ на главата "шлем" с голям брой електро-енцефалографски (ЕЕГ) електроди, джобен "усилвател на мозъчни вълни" и просто Windows-базирано софтуерно приложение, което анализира и декодира мозъчните импулси, превеждайки ги на компютърен език. Самите усилватели могат да се свързват с РС техниката и посредством Bluetooth връзка, така че не е нужно потребителят да е непременно близо до компютъра.

g.tec's intendiX  brain computer interface

Голямото предимство на intendiX е, че за разлика от досегашните системи за ЕЕГ анализ, които, както споменахме, изискват продължително обучение за разпознаване на мисловните модели на потребителя, решението на g.tec събира достатъчно данни само за 5 до 10 минути използване, твърдят създателите му. Това е така, защото системата е предварително настроена да разпознава вариантите само на един основен мисловен модел, наречен P300 ERP (event-related potential), който се появява около 300 милисекунди след задаването на определен стимул – всъщност същата мозъчна вълна, която се генерира в мозъка на шофьор, като види светкането на стоповете на предния автомобил, да речем.

g.tec's intendiX  brain computer interface

На базата на това системата intendiX дава възможност на оборудван с въпросните шлем и усилвател потребител да въвежда прости текстови съобщения само, като гледа символите на виртуална клавиатура, изобразявана на компютърния екран. Специалният софтуер осветява последователно буквите/цифрите, докато получи характерната мозъчна вълна при точно попадение, след което "отпечатва" съответния символ.
Така решението intendiX може да бъде използвано например от инвалиди, способни да движат единствено очите си, за общуване с други хора, включително онлайн и в социалните мрежи, смятат създателите на технологията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар