понеделник, 28 март 2011 г.

Kакво трябва да знаете преди покупката на телевизор

Kакво трябва да знаете преди покупката на телевизорРешили сте, че имате нужда от нов телевизор. Това обаче може да се превърне в истинско предизвикателство за вас, ако предварително не сте си отговорили на някои въпроси. В магазина със сигурност ще се чувствате притиснати от продавачите, които искат да продадат стоката си, затова е добре да се подготвите предварително, препоръчва Тechradar.

Добре е да имате някаква представа за това какъв вид телевизор търсите предварително, както и колко сте готови да платите за него. И най-важното, не се притеснявате да поискате в магазина демонстрации на избраните от вас модели. И преди всичко, бъдете уверени в собствените си предпочитания, когато става дума за картина и звук.

Това са няколко въпроса, на които е добре да си отговорите преди да купите телевизор.

HD Ready или Full HD?
HD Ready телевизорите осигуряват два пъти по-висока разделителна способност, отколкото тези със стандартна разделителна способност. Те са с 720 хоризонтални реда информация във всеки отделен кадър и това ги прави идеални за гледане на HD телевизионни програми. За да изпитате истинска наслада от високата разделителна способност обаче ще ви трябва Full HD телевизор. Той осигурява 1080 хоризонтални реда на кадър, гарантирайки възможно най-многообразни реалистични детайли - идеално решение за гледане на филми на Blu-ray Disc.

От какъв размер телевизор се нуждая?
Размерът на телевизора зависи от размерите на стаята, където ще го поставите, както и от сумата, която сте готови да отделите. Стандартното правило е да измерите разстоянието от, което ще гледате, да го превърнете в инчове, и да умножите това число с 0.535. Полученият резултат ви дава големината на дисплея в инчове (числото се закръгля до най-близкия размер).

Колко HDMI входа ще са ми необходими?
Купете си телевизор с толкова HDMI входа, колкото са ви необходими. Повечето 32-инчови телевизори идват с три входа, а моделите с по-големи дисплеи – с 4.

Мога ли да включвам старите си устройства?
Повечето нови телевизори имат до два Scart входа, а S-video входа вече е на изчезване. Така че, преди да направите своя избор, уверете се, че ще можете да включвате старите си устройства към  новия  телевизор.

LCD или Plasma?
LCD и плазмените дисплеи произвеждат различни видове картина. Най-общо казано, LCD телевизорите предлагат по-силен контраст и повече яркост, докато плазмените телевизори предлагат повече наситеност на черните нива. Най-добре ще е да направите сравнение в магазина между двата вида телевизори.

Ще закачам ли телевизора на стената?
Първо трябва да се посъветвате със специалист дали стената, на която сте решили да закачите телевизора е достатъчно здрава, за да понесе неговата тежест. След това, когато харесате модел, попитайте в магазина дали той е пригоден за закачване на стена.

Ще свързвам ли телевизора към системата си за домашо кино?
Ако отговорът е „не”, тогава ще трябва да бъдете по-внимателни към аудио показателите на телевизора, който ще купувате. От друга страна, безсмислено е да плащате повече пари за извънредни вградени високоговорители, ако вече имате прилична система за домашно кино и възнамерявате да свържете телевизора към нея.

Има ли екологични модели?
По своята същност телевизорите не са зелени устройства. Ако обаче сте загрижени за околната среда,  търсете модели с бутон за изключване, а не такива  само с опция за Standby режим, или с енергоспестяващи функции. Напоследък се появиха и модели с вградени датчици за движение, които са в състояние да откриват дали има хора, които гледат телевизия и ако няма, те автоматично се изключват.

Има ли някакви допълнителни екстри?
В днешно  време телевизорите вече не са само устройства приемащи и излъчващи видео и звуков сигнал. Съвременните телевизори идват във всички форми и размери и може да включват USB порт, Bluetooth възможности и интернет връзка, или нещо по-съществено, като например вграден хард-диск или сателитен TV тунер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар