понеделник, 28 март 2011 г.

Компанията NetQin отрича всички обвинения по свой адрес

Китайският производител на антивирусен софтуер NetQin отхвърли в петък отправените по-рано през тази седмица обвинения към компанията, че мобилните версии на антивируса NetQin Mobile се предлагат с вграден зловреден код. Писменото опровержение на обвиненията компанията е подала заедно с пакет документи, предоставени на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ. Като причина за него производителят на софтуер за сигурност посочва появилите се в медиите съобщения, които обвиняват NetQin в свързването на своите антивирусни продукти с разработка на компанията Feiliu.

NetQin подаде писменото опровержение във връзка с предстоящото си излизане на американската фондова борса Nasdaq. В документа компанията посочва още, че притежава 33% от акциите на Beijing Feiliu.

По-рано тази седмица NetQin анонсира бета версия на софтуера NetQin Mobile Anti-Virus 4.0 за BlackBerry, разработван от компанията. По-късно се оказа, че антивирусният пакет върви в комплект с програмата Feiliu, която не може да бъдат отстранена чрез обичайните средства, а само едва след като потребителят свали платено обновление, което се продава за 30 цента. След появата на тази информация на всички основни китайски телекомуникационни оператори премахнаха антивирусния пакет NetQin от своите каталози и блокираха плащанията към компанията.

В официалното опровержение на компанията се съобщава, че обвиненията по неин адрес "напълно не съответстват на действителността". NetQin съобщава, че компанията е готова да предостави всички данни за одит от независима страна. "Ние сме напълно уверени, че нашият софтуер ще бъде признат за безопасен, надежден и висококачествен", заявяват от NetQin.

Прессекретарят на компанията Елена Лау казва, че съобщенията в пресата са пуснати от конкуренти на компанията и са "пълна лъжа". Освен това, Лау отбелязва, че антивирусът NetQin никога не е присъствал в каталога на китайските мобилни оператори. "Това е изцяло изфабрикувана история, какво повече да добавя," казва тя.

Към настоящия момент NetQin предлага на китайския пазар мобилни антивирусни продукти и решения за подобряване производителността на мобилните платформи. Освен това, NetQin възнамерява в бъдеще да предложи редица облачни услуги на собствениците на смартфони.

Според проспекта на NetQin, обвиненията, прозвучали за пръв път по китайската телевизия CCTV, имат за цел да дискредитират излизането на компанията на американската фондова борса. "Тези действия имат за цел да навредят на нашата марка и на репутацията ни", се казва в документа на компанията.

В същото време анализатори от САЩ обръщат внимание, че анализатори посочват, че NetQin в опровержението си никъде не заявява открито и в прав текст, че продуктите на компанията не съдържат злонамерен код. Джак Голд, анализатор в Gold Associates, казва, че по негово лично мнение това е подозрително. "Може би съм твърде скептичен, но NetQin така и не споменава, че компанията пряко или косвено не е разпространявала вредоносни програми с антивирусния си софтуер", казва той.

Освен това, Голд отбеляза, би му било интересно да чуе и мнението на производителя Research In Motion, разработващ платформата BlackBerry, по този повод.

Няма коментари:

Публикуване на коментар