четвъртък, 3 март 2011 г.

Двучиповата видеокарта NVIDIA GeForce GTX 590 се очаква в средата на март

След като в края на януари се появиха слухове, че NVIDIA готви своята двучипова видеокарта GeForce GTX 590 за пускане през февруари (което не се случи), сега някои онлайн ресурси смятат, че това ще стане след излизането на конкурентния dual-GPU модел AMD Radeon HD 6990. Сайтът DigiTimes обаче опровергава и тази информация, като твърди, че NVIDIA GeForce GTX 590 ще бъде обявена официално в средата на март – приблизително месец преди очакваната поява на VGA продукта Radeon HD 6990, за който се предполага, че ще бъде представен по време на започналото изложение CeBIT, но ще дебютира на пазара през април.

NVIDIA GeForce GTX 590 dual-GPU VGA

Според същата публикация, въпреки, че "двуглавата" видеокарта на AMD е готова, ръководството на компанията е взело решение да задържи пускането й и да изчака излизането на GeForce GTX 590, за да предотврати възможностите за внасянето на изменения в решението на NVIDIA в последния момент. С други думи, AMD и NVIDIA явно са се захванали с игра на изчакване в tтрадиционното съревнование за короната на лидера в абсолютната графична производителност.
Кой ще изстреля първи своя двучипов флагман от последно поколение тепърва предстои да се види, но е факт че и AMD, и NVIDIA напоследък очакват намалено търсене на дискретни видеокарти заради тенденцията към вграждане на достатъчно мощни за масовия потребител графични ядра непосредствено в CPU чиповете. Точно затова и двете компании концентрират вниманието си върху високия клас VGA решения и, макар че търсенето в този сегмент по принцип не е особено голямо, то пускането на най-добрия модел може да помогне на общия обем на продажбите за всеки от конкурентите, смятат пазарните аналитици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар